divendres, 27 de novembre del 2015

William Burroughs, un dels 99

Si heu llegit Naked Lunch, una de les novel·les més prohibides de la història, deveu saber que aquest home no s'hi posava per poc. Escrivia en gran part sota els efectes de tot tipus de drogues dures, la novel·la és un viatge al·lucinant per la ment de Burroughs. Però la seva vida no es queda enrere.
El van fer fora de l'exèrcit per motius psicològics derivats d'un lleu incident: un soldat va dir-li gallina i, en resposta, Burroughs va agafar un ganivet i es va tallar una falange. Suposem que li va quedar clar que ell, de gallina, no en tenia res.
Vivia en un pis llardós amb Jack Kerouac i la seva xicota, i, en aquella època, va començar a enganxar-se a la morfina. Per mantenir el tren de vida es dedicava a traficar. La policia va enxampar-lo i ell, per evitar la presó, va fer el que faria qualsevol persona amb dos dits de seny: fugir a Mèxic.
Un cop a Mèxic, el primer que va fer va ser emborratxar-se amb la seva dona. Ella va proposar de jugar a Guillem Tell i es va col·locar un got al cap. En William, borratxo perdut, va disparar i, òbviament, va fallar. Joan Vollmer, la dona, va morir a l'acte d'un tret al cap. Després de tretze dies al calabós d'una presó mexicana el van deixar anar.
El 1954 es va vendre la màquina d'escriure per poder comprar heroïna. Després se'n va anar a Algèria i allà va passar-se un any en una barraca d'adob, mirant-se la punta de les sabates, incapaç de fer res. Només s'aixecava per anar a buscar més droga. Durant un any no va canviar-se de roba ni va dutxar-se.
El bo d'en Burroughs era un home de camp. Li agradaven les tasques a l'aire lliure, com tenir cura del jardí. Tenia un pati ple de petúnies que cuidava de manera meticulosa. Eren el seu orgull, però un dia va descobrir que una colla d'óssos rentadors se les menjaven i va decidir exterminar-los a trets. Sortia al pati amb el revòlver i disparava a tort i a dret sense gaire èxit. Va arribar a la conclusió que aquells animals eren massa ràpids per a ell, de manera que va omplir l'abeurador dels ocells de metadona i va esperar que els óssos rentadors hi anessin a beure, com feien cada matí. Els óssos, intoxicats per l'opiaci, no podien córrer i es convertien en dianes amb potes.
Va fer-se de l'Església de la Cienciologia. Al cap de poc ho va deixar, adduint que desconfiava d'aquella gent tan ben vestida. Un paio intel·ligent, sens dubte.

Jair Domínguez - 99 personatges que has de conèixer per entendre el món

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada